Promienie słoneczne z jednej strony są potrzebne naszemu organizmowi, z drugiej jednak mogą poważnie mu zaszkodzić. Na ich niepożądane działanie narażona jest przede wszystkim skóra. Przekonaj się, jakie zagrożenie niesie ze sobą nierozważne korzystanie ze słońca i jak zaradzić skutkom zbyt długiego opalania się.

Jak promieniowanie wpływa na skórę?

Dzięki promieniom słońca w organizmie wytwarzana jest witamina D, która korzystanie wpływa na funkcjonowanie układów kostnego, krążenia, nerwowego i mięśniowego. Jednak zbyt długa ekspozycja skóry na słońce może prowadzić do poważnych zmian w skórze. Zalicza się do nich:

  • niekontrolowane rogowacenie naskórka i szorstkość;
  • pogrubienie i przesuszenie skóry;
  • utrata elastyczności;
  • pogłębienie się zmarszczek;
  • pojawienie się przebarwień;
  • nasilenie się łojotoku.

Rodzaje promieniowania a skóra

Wyróżniamy trzy rodzaje promieniowania:

  • UVA – w największym stopniu dociera do cery, przenikając nawet przez szyby. Powoduje starzenie się skóry i powstawanie rumienia, wywołuje fotodermatozy podczas stosowania preparatów fotouczulających.
  • UVB – mimo że wpływa na wytworzenie witaminy D, to jest najbardziej niebezpieczne dla skóry; może wywołać nieodwracalne zmiany w naszej skórze.
  • UVC – to najbardziej szkodliwy typ promieniowania, na szczęście do Ziemi dociera w bardzo małym stopniu, bo jest pochłaniane przez warstwę ozonową.

Promieniowania UV należy unikać od 10.00 do 16.00, bo wtedy ma najbardziej niebezpieczne działanie. Na słońce należy uważać w maju, czerwcu, lipcu i sierpniu. We wrześniu intensywność promieni słonecznych maleje. Jeżeli jeździsz na nartach, również powinnaś uważać na promienie UV. Odbijając się od śniegu, padają ze zdwojoną siłą na skórę.

Jak zabezpieczać się przed słońcem i jego skutkami?

Najważniejsza jest profilaktyka. Należy opalać się rano lub późnym popołudniem, skóra powinna być zabezpieczona przez krem z odpowiednio wysokim filtrem, a głowę i oczy należy chronić kapeluszem i okularami. Przez całe lato powinno spożywać się owoce i warzywa, które są naturalnymi antyoksydantami i zawierają witaminę E.